Osteopathie
De Osteopaat
praktijk voor functionele en preventieve geneeskunde
Joffrey Deprez osteopaat D.O. Bsc.
Missie: Het is mijn missie om jong en oud te begeleiden naar een gezond lichaam door middel van complementaire geneeskunde die ertoe bijdraagt om de ziektekosten in de maatschappij te verminderen.
Visie: Door het toepassen van een kwalitatief uitgebreid onderzoek reiken we de beste inzichten aan in de oorzakelijke problematiek en zorgen via beproefde behandelingstechnieken voor een optimale functionerende gezondheid.
Wat is osteopathie
Osteopathie is een manuele behandelingstherapie en steunt op de ruime kennis van de anatomie en de fysiologie van het menselijk lichaam.
De osteopaat maakt gebruik van manuele technieken waarbij het herstel van de beweeglijkheid en de elasticiteit van lichaamsstructuren centraal staat.
De manuele behandelingstechnieken (zachte en zeer gerichte manipulaties, mobilisaties, oprekken van spieren en fascia) die hiervoor kunnen worden aangewend zijn uitgebreid en bijgevolg afhankelijk van de patiënt zelf en de te behandelen structuren waardoor er ten allen tijde een persoonlijke benadering en aanpak is.
De behandelingsstrategie heeft tot uiteindelijk doel de oorzaak te behandelen van jouw klacht en het autocorrectiesysteem positief te beïnvloeden waardoor de pijnklacht automatisch verdwijnt en niet meer terugkeert.
In de praktijk wordt tevens gebruik gemaakt van:
Kinesiologie
is een therapeutische manier waarbij gebruik wordt gemaakt van spiertesten of de armlengte-reflex test om uit te zoeken waar, wanneer en waarom de balans in het lichaam verstoord is geraakt en tegelijkertijd hoe die balans kan worden hersteld.
Het is met andere woorden een diagnostische methode waarbij het gezondheidsprobleem van de patiënt kan worden benaderd en/of geëvalueerd.
Voedingsadvies / voedingsbegeleiding
De doelstelling bij het geven van voedingsadvies zijn:
welke voedingsstoffen werken juist belastend of zijn helend voor jou. Chronisch gebruik van verkeerde voeding leidt vaak tot tekorten aan essentiële voedingsnutriënten en mineralen. Deze tekorten kunnen klachten veroorzaken zoals angsten, stress, vermoeidheid, lever-, maag-, nier-, en darmfunctiestoornissen.
Hierbij kunnen natuurlijke voedingselementen worden geadviseerd om het lichaam te ondersteunen bij het verwijderen van toxines.
Het begeleiden van opgroeiende kinderen en het vermageren bij volwassenen wordt gestuurd aan de hand van een verantwoord voedingsbeleid.
Teveel zoetstoffen, onvoldoende gevarieerde voeding, met groenten en fruit, teveel slechte dierlijke vetten en te weinig goede (vis-, olijf-, en lijnzaadolie) vetten dragen allen bij tot een verstoorde spijsvertering.
Daarenboven kunnen ook het gedrag (ADHD, concentratie, slaapritme) en de gemoedstoestand heel negatief worden beïnvloed door een belastend voedingspatroon. Tenslotte liggen zij ook a.d. basis van het ontwikkelen van een verkeerde lichaamssamenstelling en verhogen ze het risico op overgewicht en overmatig opstapelen van vetmassa.
een goede begeleiding van het voedingspatroon is enorm belangrijk voor sporters.
Hierbij wordt afhankelijk van de doelstelling gebruik gemaakt van fundamentele principes, zoals eten volgens bloedgroep, gedissocieerd eten, meer en gevarieerde groenten integreren, intermitterend vasten alsook wordt er inzicht gegeven `wanneer je best eet en welke eetrituelen je best volgt om je persoonlijk doelstelling te bereiken.
Interesse?
Effect van de behandeling
In relatie tot de klacht en de hulpvraag zullen de beoogde resultaten, het aantal behandelingen die noodzakelijk zijn en de behandelingstermijn tijdens de eerste behandelingen met jou besproken worden.
Dikwijls worden er richtlijnen meegegeven waarbij je jouw levensstijl kan aanpassen en de therapie kan ondersteunen. Het effect van de behandeling kan sterk worden beïnvloed door je gedrag na de therapie en de stiptheid waarmee je in staat bent om mijn aanbevelingen op te volgen.
Hoe acuter de klacht, hoe sneller resultaat kan worden bereikt met de behandelingen. Hoe chronischer de klachten, hoe meer de lichaamsbalans zal verstoord zijn. Het spreekt voor zich dat de frequentie en behandelingstermijn dan ook groter zullen zijn.
Praktisch
Om een afspraak te maken bij de osteopaat is er geen medisch voorschrift of doorverwijzing van de arts noodzakelijk. Indien je lichaamsklachten hebt waardoor de functionaliteit van jouw handelen en dagelijkse activiteiten wordt beperkt, kan je bij mij terecht.
Elke werkdag tussen 7u30 en 20u kan je een afspraak maken op één van de volgende manieren:
Bij een eerste consult wordt een uitgebreide anamnese afgenomen. Hierbij beschrijf je heel gedetailleerd je klachten en je medische toestand. Gegevens over voorafgaande onderzoeken zoals radiografie, echografie , bloedanalyse, medicatiegebruik kan je ook digitaal doorsturen (bij voorkeur vooraf) of breng je mee wanneer je in behandeling komt. Deze optimaliseren de therapie en vervolledigen het werk bij oorzaak/gevolg patronen.
De duurtijd van de behandeling bedraagt bij een eerste consult 1 uur. De daaropvolgende behandelingen ongeveer 45 min. We vragen je graag om op tijd op je afspraak te komen uit respect voor patiënten die na jouw op consultatie komen.
Als je afwezig bent zonder op voorhand te verwittigen wordt de behandeling aangerekend. Gelieve in geval van overmacht enkel telefonisch contact op te nemen (04 77 28 14 02). Dit uit respect voor de patiënten die op de wachtlijst staan en de osteopaat die zijn tijd voor jou voorziet.
Indicaties
Met sportblessures, acuut, chronisch, spierkrampen, tendinitis, spierscheuren, verzuring, etc., preventie van sportblessures en posttraumatische klachten, voedingsadviezen.
met refluxproblemen, strabismus, slaapstoornissen, huilbuien, onrust, angsten, nachtmerries, slikstoornissen, lactose-intolerantie, darmproblemen, torticollis en schedelvervormingen.
Met houdingsafwijkingen, dyslexie, dyscalculie, hoofdpijn, evenwichtsproblemen, ademhalingsmoeilijkheden, sinusitis, vertraagde spraakontwikkeling, KISS syndroom, lui oog, bedwateren, ADD, ADHD, buikklachten, gebitsproblemen, voeding (slechte eetpatronen, ondergewicht, obesitas).
Met klachten in de schouder (frozen shoulder), elleboog, pols, bekken, heup, knie, voet, enkel, rugpijn (lumbago, artrose, blokkades, discus hernia, discusbulging, etc.) zowel acuut als chronisch, reumatische aandoeningen, scoliose, uitstralende pijnen, bewegingsbeperkingen, peesontstekingen, zenuwaandoeningen: tintelingen, krachtsverlies, inknelling zenuw, uitstraling, tenniselleboog -of golferselleboog, torticollis, nekblokkades, whiplash, trapeziussyndroom, migraine, sinusklachten, spanningshoofdpijn, duizeligheid, kaakgewrichtspijnen, clusterhoofdpijn, krampen, vertigo, ademhalingsproblemen zoals astma of CARA, maagklachten, opgeblazen gevoel, oprispingen , winderigheid, maagpijn, buikpijn, constipatie, diarree, incontinentie, bedwateren, blaasverzakking, hartkloppingen, hartritmestoornissen, tinnitus, slikklachten, kaakproblemen, vermoeidheid, stress, bijnierinsufficiëntie, slaapstoornissen, menstruatieklachten, menopauzale klachten, stress, depressie, angst, vermoeidheid, hyperventilatie, overspannen, voeding (overgewicht, verzuring, vermoeidheid, slechte eetpatronen).